Mede-eigenaar van de oogst

Lekkernassûh heeft oogstaandelen bij De Groenteboerin, een stichting die biologische groenten teelt op een stukje grond van Hoeve Biesland in Delfgauw.

De afspraak met de stichting is dat we een half jaar lang elke week gemiddeld 2,5 groente van het oogstaandeel krijgen voor onze pakketten. Wij betalen hiervoor jaarlijks een vast totaalbedrag. Als er meer groente van het land komt, is dat voordelig voor ons. Bij een slechtere oogst delen wij ook mee in het verlies. Dit betekent dus dat wij samen met de boer het risico delen. Dankzij onze vele deelnemers kunnen we dit risico dragen.

Fotograag onbekend

Hoe werken oogstaandelen?

We spreken met de boer of boerin af welke soort en hoeveel groenten we gedurende het jaar daarop willen afnemen. De boer(in) stelt vervolgens een plan op voor het oogsten van 1 tot 3 groenten gedurende een aantal weken van dat jaar. Zo garanderen wij de afname van de groentes, blijft de boer(n) niet zitten met onverkoopbare oogst en is er geen verspilling in de keten. De boer(in) garandeert de deelnemers van Lekkernassûh lokaal geteelde en biologische groentes tegen een mooie prijs!

Soms is het passen en meten….. Stel de oogst van de snijbiet valt tegen door slecht weer of overlast door insecten of vogels. Dan nemen wij alle snijbiet af en vullen dat aan met groente van een andere producent. In alle pakketten zit dan snijbiet of een ‘keuzegroente’.

Volg het nieuws over oogstaandelen van de Groenteboerin. Als je vragen hebt spreek de coordinator van de markt aan. Hij of zij vertelt je graag meer, of stuur dan een mail naar info@lekkernassuh.org.

paprika

Kippen

Sinds begin oktober 2022 hebben we een nieuwe schakel aan onze biologische keten toegevoegd! In de vorm van kwebbelende gevederde dametjes: Novogen X Brown leghennen. Zij scharrelen lekker rond op de weilanden. Dat gewroet is niet alleen leuk voor hen, maar ook goed voor het bodemleven én ze leggen er echt hele lekkere eieren van. De hulpboeren van Hoeve Biesland rapen de eitjes en verzorgen de kippen.

Wij zijn natuurlijk heel blij dat we nóg een product van eigen erf kunnen aanbieden, want zo minimaliseren we de afstand die jouw eten af moet leggen voordat het op je bord ligt.

©️ Foto 1: fotograaf onbekend, 2 door Monika Kubala)